وحشت نکنید. برای پیشامدهای مختلف استراتژی داشته باشید.
وقتی بازار سقوط میکند و ارزش پرتفوی شما کم میشود، دلتان میخواهد که از مشاور مالیتان بپرسید: «چه کار باید کرد؟ پولم را از بازار بیرون بکشم؟» قابل درک اما اشتباه است. درعوض باید بپرسید: «چه کاری نباید کرد؟»
پاسخ ساده است: وحشت نکنید. فروش سراسیمه اولین واکنش مردم موقع سقوط سهام است که باعث ریزش شدید ارزش وجوهی شده که با زحمت به دست آوردهاند. شناسایی توان ریسکپذیری و چگونگی برخورد با تغییرات قیمت – که نوسان نامیده میشود – در پرتفوی شما مهم است. سرمایهگذاران میتوانند از طریق تنوعبخشی، به صورت هولد کردن طیف گستردهای از سرمایهگذاریها، خودشان را از ریسک بازار حفظ کنند.
با سرمایهگذاری دوران بازنشستگیتان را تأمین میکنید، از پساندازتان به درستی بهره میبرید و سرمایهتان را با بهره مرکب افزایش میدهید. با این حال، چرا طبق نظرسنجی گالوپ در سپتامبر 2019، 45 درصد از آمریکاییها در بازار بورس سرمایهگذاری نمیکنند؟ 1 به بیان گالوپ علت بیاعتمادی به بازار به خاطر تجربهی بحران مالی 2008 و نوسانات قابل توجه بازار سال قبل است. با این حال، یک نظرسنجی در سال 2019 توسط وبسایت GoBankingRates.com نشان داد که 55٪ از افراد به خاطر اینکه پول کافی ندارند، سرمایهگذاری نمیکنند. 2
البته، نتایج حاصل از هر نظرسنجی تا حدودی به این بستگی دارد که در طول بازار گاوی انجام شده باشد – زمانی که بازار صعودی است – یا بازار خرسی یعنی موقع سقوط بازار. سقوط بازار سهام، به دلیل رکود اقتصادی یا رویدادی بیرونی، میتواند بسیاری از اصول سرمایهگذاری مثل ریسکپذیری و تنوعبخشی را محک بزند.
اگر دلیل شما بیاعتمادی است، لازم است به خاطر داشته باشید که بازار دورهای است و سقوط سهام اجتنابناپذیر، اما رکود موقتی است. عاقلانهتر این است که موقع ریزش قیمت سهام، به جای سراسیمه فروختن به بلندمدت فکر کنید.
سرمایهگذارانِ بلندمدت میدانند که بازار و اقتصاد سرانجام بهبود مییابد و باید منتظر برگشت احتمالی باشند. طی بحران مالی 2008، بازار به شدت سقوط کرد و خیلی از سرمایهگذاران سهام خود را فروختند. بازار در مارس 2009 به پایینترین سطح خود رسید و در نهایت به سطح قبلی و بالاتر از آن برگشت. به نظر میرسد که فروشندگان وحشتزده (panic seller) رشد بازار را از دست دادند، در حالی که سرمایهگذاران بلندمدت که در بازار مانده بودند، در نهایت جبران کردند و در طی سالها به وضعیت بهتری رسیدند. به عبارت دیگر، وقتی که سهام در حال سقوط است، وقت خوبی برای تلاش و زمانبندی بازار نیست.
به جای رد کردن شانس کسب درآمد بیشتر، یک استراتژی مناسب برای بازار نزولی تدوین کنید تا پرتفویتان از پیشامدهای گوناگون حفظ شود. برای اطمینان از اینکه موقع نزولی شدن بازار مرتکب اشتباه اول نشوید، دو قدم بردارید:
سرمایهگذاران احتمالاً اولین تجربهشان از سقوط بازار را به خاطر میآورند. حداقل چیزی که میتوان گفت این است که افت سریع ارزش پرتفوی سرمایهگذارِ بیتجربه، بسیار ناراحتکننده است. یک راه جلوگیری از شوک وارده، کسب تجربه در شبیهسازهای بازار سهام، قبل از سرمایهگذاری واقعی است. با شبیهسازهای سهام، میتوانید 100 هزار دلار «پول مجازی» در اختیار داشته باشید و مدیریت آن را در جریانات متداول بازار تجربه کنید. سپس میتوانید با توان ریسکپذیری مختص خودتان، هویتتان را به عنوان یک سرمایهگذار تثبیت کنید.
افق زمانی که برای سرمایهگذاری مد نظر دارید،کمک میکند میزان ریسکپذیری خودتان را مشخص کنید. اگر بازنشسته یا در آستانهی بازنشستگی هستید، احتمالاً قصد دارید پساندازتان را حفظ کنید و در بازنشستگی عایدی داشته باشید. در نتیجه بازنشستگان ممکن است در سهامی با نوسان کم سرمایهگذاری کنند یا سبد سهام اوراق قرضه به نام نردبان اوراق قرضه (bond ladder) را خریداری کنند. با اینحال متولدین قرن 21 ممکن است برای رشد بلندمدت سرمایهگذاری کنند؛ چرا که برای جبران خسارات ناشی از سقوط بازارها سالها فرصت دارند.
برای سرمایهگذاری طی فواصل مشخص، مثلاً بعد از هر بار دریافت فیش حقوقی، استراتژی سرمایهگذاری «متوسط هزینه دلاری» مناسب است. در بیان ساده، استراتژی متوسط هزینه دلاری، به جای زمانبندی بازار، متوسط هزینه سرمایهگذاری مشخصی را با خرید سهام در دورههای بالا یا پایین بازار، تخمین میزند.
55٪
تعداد آمریکاییهایی که از سپتامبر 2019 در بازار سهام سرمایهگذاری کردهاند. 1
برای سرمایهگذاری با ذهن باز، باید نحوه عملکرد بازار سهام را بشناسید. سقوطهای غیرمنتظره را تحلیل کنید و درباره فروش یا خرید بیشتر تصمیم بگیرید.
باید برای بدترین شرایط آماده باشید و استراتژی پرقدرتی در مقابل ضررها داشته باشید. سرمایهگذاری کورکورانه آنهم فقط در زمینه سهام، باعث از دست دادن مقدار زیادی پول موقع سقوط بازار میشود. برای جلوگیری از ضرر و زیان، سرمایهگذاران به صورت استراتژیک سرمایهگذاریهای دیگری هم انجام میدهند تا دستشان باز باشد و میزان ریسک را پایین بیاورند.
البته با کاهش ریسک، با توازن ریسک- بازده سروکار مییابید که یعنی کاهش ریسک، سود بالقوه را هم کم میکند. از راههای مقابله با ریسک، سرمایهگذاری در ابزارهای مالی معروف به اوراق مشتقه و پیدا کردن سرمایههای جایگزین مثل املاک و مستغلات است.
دانستن اینکه موقع رکود چه کاری باید کرد، بسیار مهم است؛ زیرا سقوط بازار میتواند از نظر روانی و مالی به خصوص برای سرمایهگذارِ بیتجربه ویرانگر باشد. فروش سراسیمه موقع سقوط بازار به پرتفو آسیب میرساند. به دلایل زیادی بهتر است سرمایهگذاران در طول بازار خرسی چیزی نفروشند و سعی کنند برای بلندمدت در بازار بمانند.
با این حال، مهم است که توان ریسکپذیری، افق زمانی و نحوه عملکرد بازار موقع سقوط را شناسایی کنید. شبیهساز سهام را امتحان کنید تا توان ریسکپذیریتان را بفهمید و با تنوعبخشی در برابر خسارات بیمه شوید. به جای وحشت، صبر کنید؛ این چیزی است که برای سرمایهگذاری موفق به آن نیاز دارید.
دیدگاهتان را بنویسید